Artikel

Ericsson Sweden membayar $ 1 bilion untuk dakwaan rasuah: kerajaan AS

Firma telekom Sweden, Ericsson telah bersetuju untuk membayar lebih daripada $ 1 bilion (RM4.2 bilion) untuk menyelesaikan tuduhan rasuah yang merangkumi Asia dan Timur Tengah, Jabatan Kehakiman AS mengumumkan Jumaat.

Anak syarikat Ericsson di Mesir juga mengaku bersalah di mahkamah persekutuan di New York dengan tuduhan bersubahat untuk melanggar Akta Amalan Rasuah Antarabangsa 1977.

“Tingkah laku rasuah Ericsson melibatkan eksekutif peringkat tinggi dan sepanjang 17 tahun dan yang berlaku di sekurang-kurangnya lima negara, semata-mata untuk meningkatkan keuntungan adalah usaha yang salah,” kata Brian Benczkowski, ketua bahagian jenayah Jabatan Keadilan, dalam satu kenyataan.

Undang-undang AS memberikan bidang kuasa atas rasuah oleh syarikat yang sahamnya dijual di pasaran saham Amerika atau jika kesalahan itu menyentuh wilayah dalam negara itu atau sistem kewangan negara.

Pendakwa mengatakan bahawa antara 2000 dan 2016, syarikat itu terlibat dalam skim untuk membayar rasuah, memalsukan buku dan rekodnya dan memastikan pegawai syarikat menjadi buta terhadap rasuah, menurut kenyataan Jabatan Hakim.

Rasuah dikatakan telah berlaku di Djibouti, China, Vietnam, Indonesia dan Kuwait.

Antara contoh lain, Ericsson mengakui bahawa pada tahun-tahun itu, mereka menyalurkan puluhan juta dolar melalui perunding dan penyedia perkhidmatan di China, mewujudkan dana yang mewah untuk hadiah, perjalanan dan hiburan mewah kepada pegawai asing untuk memenangi perniagaan dari syarikat telekomunikasi milik kerajaan .

Dalam satu kenyataan di laman webnya, syarikat itu berkata ia tidak akan memberi komen mengenai perkara itu selain mengatakan angka $1.2 bilion, yang didedahkan pada bulan September, “masih merupakan anggaran semasa jumlah yang diperlukan untuk menutup sekatan monetari” dan kos lain .

Dana akan dibahagikan antara Jabatan Kehakiman dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, menurut Jabatan Kehakiman.

Kedua-dua agensi itu menguatkuasakan undang-undang rasuah asing AS.

Syarikat itu juga bersetuju untuk mengekalkan pemantau pihak ketiga untuk mengawasi pematuhannya selama tiga tahun.

Sebanyak 44 negara telah membuat undang-undang menghukum pembayaran rasuah kepada pegawai asing untuk memenangi perniagaan, tetapi Amerika Syarikat telah lama menjadi yang paling aktif dalam menghukum rasuah antarabangsa. – AFP