Artikel

IDEAS: Monopoli BERNAS Melemahkan Industri Beras

The Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) mengeluarkan sebuah laporan yang menyelidik industri beras negara.

Laporan ini menunjukkan bahawa dasar berkenaan dengan industri beras di Malaysia dan Indonesia untuk mencapai tahap keselamatan makanan yang mencukupi untuk pasaran dan kestabilan harga telah menyebabkan kelemahan dalam industri ini.

Menurut IDEAS, sejak penubuhan Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) pada tahun 1994, BERNAS telah berjaya untuk memenuhi kehendak kerajaan untuk menstabilkan harga beras dan memastikan tahap beras yang diperlukan oleh negara dapat dicapai.

Namun begitu, ini telah mengakibatkan isu kecekapan, ekuiti, pertumbuhan dan kemapanan dalam jangka panjang adalah memberi kesan negatif.

Instrumen perlindungan pasaran yang digunakan untuk memastikan keselamatan makanan membawa kepada akibat-akibat yang tidak diingini termasuk kerumitan persaingan, insentif terhad untuk inovasi, mewujudkan lapangan bermain yang tidak sekata dan membawa kepada kekurangan PKS (hulu dan hiliran) dalam industri.

Para penulis laporan menyimpulkan dalam laporan bahawa “perniagaan-seperti-biasa akan menghasilkan lebih banyak hasil yang sama, oleh itu, penstrukturan semula akan berlaku.”

Pada tahun 2018, kerajaan Malaysia telah memutuskan untuk menangani akibat-akibat yang tidak diingini ini dengan membuka perdagangan beras dan menghentikan monopoli import Bernas pada tahun 2021.

Janji untuk mengkaji semula monopoli Bernas juga disebut dalam manifesto Pakatan Harapan dalam pilihan raya ke-14.

Laporan penuh boleh didapati di laman web IDEAS.