Artikel

Program Bimbingan PwC-MDEC Tonjol Potensi Tiga Startup Tempatan

PwC Malaysia dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) meraikan pencapaian 3 startup pada penghujung program bimbingan selama enam bulan oleh PwC’s Assurance, Deals ,Tax practice.

Acara ini dihadiri oleh pelbagai pemain dari ekosistem usahawan Malaysia, termasuk startup, perusahaan kecil dan sederhana, dan penyedia ruang kerja bersama.

Acara tersebut telah diadakan untuk menandakan berakhirnya program PwC-MDEC , program bimbingan dua hala untuk menanamkan, bertukar idea dan menemui paradigma baru untuk perniagaan di dunia digital.  

Startup yang diiktiraf adalah:

  • Mark Koh, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas bersama, Supahands             
  • Lennise Ng, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas bersama, Dropee ; Aizat Rahim, COO dan Pengasas bersama, Dropee             
  • Jimmy How, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Involve Asia             

Kemuncak acara itu adalah perasmian bertema ‘Start Up with Mentors‘ yang disempurnakan oleh Freda Liu, Pengeluar dan Penyampai di BFM 89.9. 

Mark dan Lennise berkongsi pengambilan mereka dari program bimbingan dari perspektif syarikat startup dan peringkat awal. Malek Ali, Pengasas BFM 89.9 turut mengambil bahagian dalam perbincangan itu, berkongsi pengalamannya sebagai pemimpin perniagaan dan mentor beberapa program keusahawanan .  

Para panel bersetuju bahawa membina kepercayaan perlu dilaksanakan, termasuk mencari mentor untuk membantu mereka membangunkan keupayaan mereka di mata pelabur. Dengan menggunakan teknologi secara mendengar maklum balas pelanggan, dan menarik pengguna secara on-the-ground.

Sridharan (Sri) Nair, Pengurus Rakan Kongsi PwC Malaysia berkata: “Kami ingin mengucapkan tahniah kepada para startup kerana dapat menghabiskan program bimbingan ini. Mereka telah menunjukkan komitmen dalam mempelajari serta bertukar pandangan bersama rakan-rakan PwC. Maklumat yang dibawa kepada rakan-rakan kami dalam program ini adalah tidak ternilai kepada PwC”.

Program bimbingan ini turut memberi peluang kepada para peserta untuk membina kepercayaan antara satu sama lain, asas bagi mana-mana pengalaman pembelajaran, sama ada dalam membuat keputusan perniagaan atau melalui inisiatif perkongsian seperti ini. 

Pihaknya juga merancang untuk terus meningkatkan perbualan mengenai kepercayaan dengan komuniti startup dengan sokongan kerjasama MDEC.  

Menerusi kerjasama itu para startup mempunyai akses kepada rangkaian PwC melalui berkongsi sesi pada topik yang dipilih seperti pembiayaan dan meningkatkan IPO, serta akses kepada kepimpinan pemikiran.

Norhizam Abdul Khadir – Timbalan Presiden Pembangunan Ekosistem Pertumbuhan MDEC, mengatakan mereka sangat teruja untuk bekerjasama dengan PwC Malaysia dengan memberi peluang kepada startup.

Wujudnya komuniti startup Malaysia yang kini berkembang menjadi pemain pasaran global, PwC merasakan program sebegini perlu kekalkan. Di mana inisiatif ini dapat mengembangkan lagi perniagaan startup ke taraf yang lebih tinggi.