Artikel

Jualan Saham Manchester City Pecah Rekod Penilaian Bagi Arena Sukan

Syarikat induk juara Liga Premier – Manchester City telah diberi penilaian sukan bernilai 3.73 bilion ($ 4.8 bilion) selepas firma ekuiti AS Silver Lake memperoleh lebih dari 10 peratus syarikat pada hari Rabu, semalam.

Silver Lake telah menandatangani perjanjian muktamad untuk membuat pelaburan £ 389 juta ($ 500 juta) dalam City Football Group (CFG).

CFG, yang mempunyai kepentingan dalam tujuh kelab bola sepak di seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat, Australia, Jepun dan China, sudah mempunyai 12 peratus ekuiti yang dipegang oleh konsortium pelabur institusi China yang diketuai oleh media Cina dan konglomerat hiburan CMC Inc.

Silver Lake yang berpangkalan di California telah beralih kepada hiburan dalam beberapa tahun kebelakangan ini setelah mula melabur dalam syarikat teknologi seperti Alibaba, Dell dan Skype.

Pengerusi CFG Khaldoon Al Mubarak dalam satu kenyataan berkata pelaburan itu akan membantu syarikat  tersebut berkembang.

“Kami dan Silver Lake berkongsi keyakinan yang kuat terhadap peluang yang dikemukakan pada segmen hiburan, olahraga dan teknologi serta kemampuan CFG untuk menghasilkan pertumbuhan jangka panjang dan aliran pendapatan baru di seluruh dunia.”

Abu Dhabi United, yang telah melabur tinggi kepada City sejak membeli kelab itu pada 2008 dari ahli perniagaan Thaksin Shinawatra. Mereka kekal sebagai pemegang saham CFG majoriti dengan sekitar 77 peratus syarikat, menurut Silver Lake.

Egon Durban, pengarah urusan Sliver Lake, berkata pelaburan dalam CFG dilihat menarik kerana mereka menunjukkan kaedah untuk menjadi lebih inovatif, dengan memasarkan bola sepak sambil memelihara sejarah kelab.

“Kami teruja untuk bekerjasama dengan Lembaga Pengarah dan pasukan pengurusan kelas dunia CFG untuk membantu memacu fasa pertumbuhan CFG seterusnya dalam pasaran kandungan sukan dan hiburan premium yang berkembang pesat,” katanya dalam satu kenyataan.

“Kami sangat menghormati kepimpinan CFG lebih daripada satu abad tradisi bola sepak dan memiliki antara peminat kelab global yang kukuh.”

Pada awal tahun ini, Joe Tsai, pengasas gergasi dalam talian Alibaba, membeli bahagian kawalan dalam pasukan bola keranjang Brooklyn Nets, yang memberi penilaian bernilai $ 2.35 bilion, tertinggi untuk pasukan sukan AS.

Manchester City telah memenangi kejuaraan Liga Perdana empat kali sejak Abu Dhabi United Group, pelaburan milik Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, telah mengambil alih kelab tersebut.

Mereka telah menikmati 11 tahun pertumbuhan kewangan berturut-turut dan awal bulan ini melaporkan pendapatan rekod £ 535.2 juta musim lalu.

Mereka menduduki tempat ketiga dalam jadual Liga Perdana Inggeris dan mencapai peringkat kalah mati Liga Juara-Juara pada hari Selasa.

Antara kelab lain yang tersenarai dalam portfolio CFG ialah Melbourne City, Yokohama F Marinos , New York City FC, Kelab Uruguay, Atletico Torque dan bahagian Sepanyol, Girona.