Artikel

BFM, Triton Digital Laksana Kerjasama Bagi Mengukur Keberkesanan Podcast Dan Kandungan Audio

Triton Digital, penyedia perkhidmatan dan teknologi global kepada industri podcast dan audio digital, mengumumkan hari ini bahawa The Business Station (BFM), satu-satunya stesen radio Malaysia, telah memilih Triton Digital untuk menguasai penyampaian, kewangan, dan pengukuran kandungan podcast dan audio penstriman mereka.

Menerusi perkongsian ini, BFM akan memanfaatkan rangkaian penstriman audio Triton untuk menyampaikan berita ekoniaga dan hal ehwal semasa bermutu tinggi di dalam talian, dan Tap Ad Server untuk memuat naik iklan-iklan audio yang disasarkan secara dinamik ke dalam aliran mereka. Bagi menyokong matlamat kewangan mereka, BFM akan memanfaatkan pasaran menerusi program audio Triton dan audio SSP untuk membuat inventori podcast dan audio dalam talian mereka yang sedia ada kepada pembeli media di seluruh dunia melalui tawaran pasaran terbuka dan swasta.

Di samping itu, BFM akan menggunakan perkhidmatan Webcast Metrics Triton untuk mengukur jumlah pendengar di dalam talian yang tinggi, dan platform pengurusan podcast perusahaan Omny Studio untuk menambat, menyunting, dan mengedarkan kandungan podcast mereka. Triton menyediakan teknologi audio komprehensif yang boleh dipercayai, canggih dan seimbang – menurut Pengurus Besar BFM, Meera Sivasothy.

“Kami menantikan sokongan kumpulan yang berpengetahuan dan teknologi terkemuka Triton, sementara kami terus membangun dan mengembangkan strategi audio digital kami.”

“Kami dengan sukacitanya menyediakan BFM dengan alat yang mereka perlukan untuk menyampaikan, dan mengukur aliran audio digital mereka,” kata Pengarah Urusan, Pembangunan dan Strategi Pasaran, Benjamin Masse.

Teknologi penstriman dan pengiklanan, akan membolehkan BFM menyediakan pengalaman mendengar yang lebih baik dan menarik pendengar mereka, serta pulangan yang lebih tinggi untuk pengiklan mereka. 

Di samping itu, perkhidmatan pengukuran juga akan memberi BFM wawasan tentang bagaimana, di mana, dan siapa sasaran audien kandungan audio digital mereka digunakan, yang membolehkan mereka menjana pendapatan tambahan.