Artikel

Malaysia, Indonesia Akan Kemuka Aduan Larangan Minyak Sawit EU Kepada WTO

Malaysia akan membuat aduan kepada Oragnisasi Perdagangan Dunia (WTO) terhadap rancangan Kesatuan Eropah (EU) untuk mengharamkan negara anggotanya daripada menggunakan biofuel berasaskan minyak kelapa sawit. 

Kabinet menteri Malaysia, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Mahathir Mohamad, akan membincangkan sama ada untuk meluluskan saman WTO.

Perihal ini disebabkan isu ketegangan berlaku antara Eropah dan pengeksport di Asia Tenggara.

Turut menyokong tindakan ini adalah Indonesia. 

Menurut Teresa Kok, Menteri Industri Utama  Malaysia – mereka akan memfailkan aduan kepada WTO yang berasingan terhadap EU. Laporan tersebut menyatakan larangannya akan berkuatkuasa pada 2030.

“Indonesia telah bersetuju untuk memfailkan satu kes secara berasingan,” kata Kok kepada pemberita di Kuala Lumpur pada Selasa semasa persidangan minyak sawit antarabangsa.

Sewaktu berucap pada forum, Mahathir berkata larangan itu tidak akan menghentikan penebangan hutan tetapi sebaliknya menyebabkan lebih banyak pembersihan hutan untuk membuat tanaman tanaman bijirin yang lebih intensif. 

“Malaysia dan negara-negara pengeluar minyak sawit lain sedang meningkatkan usaha dalam kalangan pihak berkepentingan global untuk menyebarkan maklumat yang tepat mengenai perladangan kelapa sawit yang lestari,” katanya, “dan menentang dakwaan palsu tentang minyak sawit dengan fakta yang boleh dipercayai.” 

“Walaupun usaha terbaik kami, jika sesetengah negara pengimport memilih untuk memaksakan halangan perdagangan yang diskriminasi terhadap negara-negara pengeluar minyak sawit, kita tidak boleh berdiam diri dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan balas,” kata Mahathir. 

“Sekiranya terdapat sebarang bukti bahawa amalan perdagangan yang diskriminasi itu melanggar mana-mana undang-undang antarabangsa, Malaysia dan negara-negara pengeluar lain di bawah Majlis Negara Pengilang Minyak Sawit mesti mencari intervensi dari Pertubuhan Perdagangan Dunia.”

Kalyana Sundram , Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Minyak Sawit Malaysia, memberitahu pemberita bahawa saman terhadap EU boleh mengambil masa satu hingga dua tahun atau lebih untuk diselesaikan.

“Apabila saman difailkan, proses itu akan berjalan,” kata Sundram . “WTO akan mengadakan beberapa jawatankuasa untuk mendengar petisyen oleh para pengadu. Ini juga boleh menjadi peluang bagi EU untuk bertindak secara rasmi terhadap aduan melalui WTO.”

Menurut pengawalseliaan, penanaman minyak sawit menyumbang kepada penebangan hutan dan pelepasan gas rumah hijau, dan memainkan peranan dalam kesan rippling di mana hutan jauh dibersihkan jadi tanaman biofuel boleh ditanam, suatu proses yang dikenali sebagai perubahan penggunaan tanah tidak langsung. Oleh itu, EU telah mengklasifikasikan penanaman kelapa sawit sebagai aktiviti “berisiko tinggi”.

EU adalah pembeli minyak sawit Malaysia dan kedua terbesar di Indonesia. Ia menyumbang kira-kira 10% hingga 15% daripada permintaan minyak sawit global, memakan 7.5 juta tan minyak sawit setahun.

Manakala India pula adalah pembeli minyak sawit terbesar bagi negara-negara Asia Tenggara.