Artikel

Petronas Gas Lapor Keuntungan Selepas Cukai Jatuh 15%

PETRONAS Gas Berhad (PGB) melaporkan pendapatan dan keuntungan pada suku ketiga berakhir 30 September 2019 .

Keuntungan selepas cukai PGB jatuh 14% bagi suku ketiga tahun ini ke RM446 juta iaitu lebih rendah daripada suku sebelumnya (Q2 2019) pada RM515 juta.

Mereka nyatakan bahawa sebab jatuhnya keuntungan sebanyak 14% adalah kerana pendapatan dan kos operasi yang lebih tinggi.

Sepanjang tempoh tinjauan, mereka telah berjaya menyelesaikan, melaksanakan dengan selamat dan mematuhi aktiviti yang dijadualkan di salah satu daripada loji pemprosesan gas dan Unit Pengasingan Udara (ASU), kedua-duanya di Kertih, Terengganu.

Hasil bagi suku ini berjumlah RM1.34 bilion, 3 peratus lebih rendah daripada suku sebelumnya (Q2 2019) pada RM1.38 bilion, terutamanya disebabkan oleh sumbangan yang lebih rendah daripada segmen utiliti pada jumlah jualan yang lebih rendah.

Berbanding perolehan yang sama (Q3 2018) pada RM1.40 bilion, pendapatan Q3 2019 pada RM1.34 bilion lebih rendah sebanyak 5%, sebahagian besarnya disebabkan oleh hasil yang lebih rendah daripada segmen Gas Pengangkutan dan Utiliti dengan pelaksanaan Peraturan berasaskan Insentif (IBR) dan jumlah jualan yang lebih rendah. 

Ini dikurangkan oleh hasil Pemprosesan Gas yang lebih tinggi pada caj tempahan yang lebih baik di bawah tempoh kedua Perjanjian Pemprosesan Gas dengan PETRONAS. 

Keuntungan selepas cukai merosot sebanyak 15% berbanding keuntungan suku tahun yang sama (Q3 2018) pada RM523 juta, dengan kos operasi yang lebih tinggi sejajar dengan aktiviti-aktiviti rundingan dan penyelenggaraan yang dirancang, diimbangi oleh keuntungan yang lebih tinggi daripada usaha sama berikutan operasi komersil ASU Pengerang, Johor sejak Q1 2019.

Begitu juga, bagi tempoh sembilan bulan tahun 2019, pendapatan berjumlah RM4.09 bilion ( berbanding RM4.11 bilion pada tempoh yang sama) manakala keuntungan selepas cukai adalah RM1.49 bilion, 5% lebih rendah daripada tempoh yang sama pada RM1.57 bilion. 

Sembilan bulan juga termasuk pendapatan daripada perkhidmatan sampingan yang ditawarkan oleh dua terminal regasifikasi syarikat di Sungai Udang , Melaka dan Pengerang. 

PGB telah mengumumkan dividen interim untuk suku ketiga 18 sen sesaham. Ini berikutan dividen interim yang lebih awal diisytiharkan dan dibayar 16 sen setiap satu untuk suku pertama dan kedua.