Artikel

RAM Ratings: Inflasi Keseluruhan Berkurangan Dalam Bulan Oktober 2019

RAM Ratings menjangkakan kadar inflasi keseluruhan Malaysia akan berkurang kepada 0.9% pada Oktober 2019 (September 2019: 1.1%), disokong oleh sumbangan yang lebih kecil daripada komponen makanan. 

Perihal ini kerana inflasi makanan dijangka berkurangan berbanding kesan asas tinggi dari Oktober 2018, apabila ia meningkat sehingga 1.2% daripada 0.5% bulan sebelumnya.

Menjelang ke depan, aliran jangka pendek inflasi dijangka kekal sebagai status quo di tengah-tengah pelanjutan harga siling bahan api hingga akhir tahun. 

Lebih-lebih lagi, penurunan berterusan indeks harga pengeluar juga menunjukkan skop yang lebih kecil untuk menunaikan kos kepada pengguna dalam beberapa bulan akan datang. 

Justeru itu, inflasi utama dijangka datang pada 0.7% tahun ini, sebelum mempercepatkan kepada 1.9% pada tahun 2020.

Inflasi dalam tahun seterusnya akan didorong terutamanya oleh tekanan tambahan dari suis kepada subsidi minyak sasaran. Berikutan itu, risiko lain yang berpotensi meningkat kepada anggaran mereka bagi tahun 2020 adalah kenaikan tarif air pada tahun depan, sebaik sahaja Mekanisme Penetapan Tarif (TSM) baru berkuatkuasa. 

Butiran maklumat masih kurang pada masa ini, dengan Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli akan mengutip jangkauan luas untuk kenaikan potensi (iaitu 7-70 sen per 1,000 liter). Terdapat juga tidak disebutkan apabila kadar baru ini akan berkuatkuasa.

“Walaupun bekalan air hanya mencatat berat 0.9% dalam bakul IHP, sejauh mana ia akan menambah inflasi keseluruhan pada 2020 akan bergantung kepada besarnya kenaikan tarif sebenar dan masa pelancarannya,” jelas Kristina Fong, Ketua penyelidikan RAM.