Artikel

Aon Malaysia Jangka 5.3% Peningkatan Gaji Pada Industri Malaysia Menjelang 2020 Ini

Menurut kajian Aon Malaysia dalam tinjauan Pengukuran Gaji Dan Jumlah Pampasan Malaysia – pada tahun 2019, sebanyak 5.1% gaji di Malaysia telah meningkat. Berikut, catatan ini dijangka akan melonjak sebanyak 5.3% pada tahun 2020 kelak.

Kadar ini menunjukkan bahawa gaji di Malaysia meningkat lebih cepat daripada yang di Singapura (3.8%) dan Thailand (4.9%) tetapi lebih rendah daripada Indonesia (7.4%). 

Dengan inflasi tahunan pada 2.4%, rakyat Malaysia mengalami pertumbuhan purata 2.7% pada upah sebenar pada tahun 2019, meningkat daripada 2.1% pada tahun sebelumnya. 

Dalam menghadapi ekonomi yang semakin meningkat dan kenaikan gaji yang mantap, perniagaan Malaysia perlu menilai pakej pampasan mereka untuk memastikan mereka dapat terus menarik dan mengekalkan bakat mereka pada bidang kritikal. 

 

Peranan analisis, strategik dan pakar: Pembangun Aplikasi, antara bidang pekerjaan yang memiliki permintaan tertinggi di Malaysia

Menurut tinjauan Aon, gaji pertengahan bagi pekerjaan dalam bidang kejuruteraan dan teknologi adalah lebih tinggi daripada semua peranan pekerjaan lain di pasaran Malaysia. 

Mereka yang bekerja dalam bidang kejuruteraan memperoleh, secara purata, 14% lebih tinggi, manakala dalam teknologi pula seperti keselamatan siber dan teknologi maklumat, memperoleh 12% lebih banyak daripada fungsi pekerjaan lain dalam pasaran Malaysia secara keseluruhan.

Selain itu, graduan baru dalam bidang kejuruteraan dan tugas berteknologi tinggi menikmati gaji permulaan yang lebih rendah sebanyak 16% berbanding dengan graduan baru dalam fungsi lain. Dengan kemajuan digital dan teknologi, majikan membayar premium untuk bakat dalam bidang ini. 

Tinjauan selanjutnya menunjukkan bahawa bayaran untuk jurutera perisian dan pembangun aplikasi pula meningkat sebanyak 17% dari tahun sebelumnya. Catatan ini meliputi pelbagai aspek dari segi tahap pengalaman pekerjaan, perihal ini menunjukkan komitmen berterusan oleh majikan Malaysia untuk mempersiapkan tenaga mahir tempatan pada pembangunan Industri 4.0. 

Secara keseluruhan dalam industri, sektor perundangan pula memperoleh 20% lebih tinggi daripada purata pasaran, manakala pampasan bagi pengurus pembangunan perniagaan senior dan perancang strategik adalah 22% lebih tinggi daripada purata pasaran. 

Rahul Chawla, Pengarah dan Ketua Penyelesaian Ganjaran Aon Malaysia – turut berpendapat landskap ganjaran di Malaysia sangat aktif pada tahun 2019. Persekitaran makroekonomi dan geopolitik yang tidak menentu telah mendesak kecekapan perniagaan untuk merombak kembali program ganjaran mereka. Dalam tempoh 12 bulan yang lalu, organisasi telah mula melaksanakan pelan insentif yang bertujuan untuk mengalihkan transformasi dan menyampaikan nilai kepada pemegang saham. 

Penciptaan nilai dan perkongsian nilai ini akan diberikan kepada semua pihak berkepentingan serta penyumbang utama yang berpotensi untuk melaksanakan kerjasama di masa akan datang.