Artikel

Hong Kong: Lima Bulan Pergolakan

Bantahan pro-demokrasi Hong Kong meletus dan menjadi ganas pada bulan Jun, menjejaskan bekas tanah jajahan British ini ke dalam krisis paling parah sejak ia kembali kepada pemerintahan Cina pada tahun 1997.

Dalam seminggu apabila krisis memasuki fasa baru yang semakin teruk, di bawah adalah apa yang berlaku dalam tempoh lima bulan protes.

Pertembungan pertama

Dalam demonstrasi terbesar wilayah separuh autonomi sejak tahun 1997, lebih daripada sejuta orang, menurut penganjur, berarak pada 9 Jun untuk membantah draf rang undang-undang kerajaan yang akan membenarkan ekstradisi ke tanah besar China.

Keganasan meletus ketika beberapa penunjuk perasaan dengan polis.

Demonstrasi baru pada 12 Jun melihat bentrokan terburuk sejak penyerahan.

Polis menggunakan gas pemedih mata, peluru getah dan tongkat terhadap penunjuk perasaan. Berpuluh-puluh cedera dan seorang penunjuk perasaan mati jatuh dari bumbung.

Dua juta penunjuk perasaan

Pemimpin Hong Kong, Carrie Lam menangguhkan rang undang-undang pada 15 Jun tetapi penunjuk perasaan mahu pembatalan penuh rang undang-undang itu.

Penganjur berkata dua juta orang mengambil bahagian dalam bandar sebanyak 7.3 juta penduduk.

Pada 1 Julai, pada ulang tahun kembalinya Hong Kong ke China, beratus-ratus penunjuk perasaan menghancurkan jalan ke Parlimen dan menggeledah bangunan itu.

Pihak berkuasa menjadi ganas

Pada 21 Julai, penyokong-penyokong kerajaan yang bertopeng, yang disyaki adalah samseng – mula memukul penunjuk perasaan di stesen kereta api.

27 dan 28 Julai, pertempuran meletus antara polis dan penunjuk perasaan.

Pihak berkuasa tempatan dan Beijing menguatkan tindakan mereka dan berpuluh-puluh ditangkap.

Pada 5 Ogos, mogok membuat bandar ini terhenti.

Pergolakan Lapangan TerbangĀ 

Lapangan terbang Hong Kong membatalkan penerbangan pada 12 Ogos selepas diserang oleh ribuan penunjuk perasaan.

Pada 15 Ogos, ribuan perarakan tentera China berlaku di Shenzhen, tepat di seberang sempadan.

Tembakan pertama

Pada 25 Ogos, polis buat kali pertama menggunakan meriam air dan menembak tembakan amaran selepas pertempuran di mana penunjuk perasaan membaling bata dan koktel Molotov.

Undang-undang ditangguhkan

Pada 4 September, Lam mengatakan bahawa rang undang-undang ekstradisi dikeluarkan, tetapi tindakan itu ditolak oleh aktivis.

Kekerasan semakin meningkat

29 September melihat konfrontasi yang paling sengit berlaku.

Pada 1 Oktober, polis buat kali pertama menembak seorang penunjuk perasaan pro-demokrasi, menjadikan dia cedera. Keganasan membayangi perayaan China selama 70 tahun memerintah Parti Komunis.

Lam memperkenalkan kuasa kecemasan pada 4 Oktober untuk mengharamkan penunjuk perasaan memakai topeng muka, tetapi aktivis bersumpah untuk menentang undang-undang baru.

Kerajaan pada 29 Oktober menghentikan aktivis terkemuka Joshua Wong daripada menjalankan pemilihan tempatan.

Kematian pelajar

Pada 3 November, seorang lelaki mengamuk dengan pisau, meninggalkan sekurang-kurangnya lima orang yang cedera. Serangan pisau lain berlaku beberapa hari kemudian, dan ahli politik pro-Beijing cedera.

Dan pada 8 November, dalam kematian pelajar pertama, seorang pelajar Hong Kong mati selepas mengalami kecederaan kepala apabila dia jatuh semasa pertempuran dengan polis lima hari sebelum itu.

Fasa baru

Krisis ini memasuki fasa baru pada 11 November apabila penunjuk perasaan tegar memulakan kempen untuk “berkembang di mana-mana” di seluruh Hong Kong, dalam usaha untuk meregangkan sumber-sumber polis.

Seorang pegawai polis menembak seorang penunjuk perasaan bertopeng dalam kejadian yang dipaparkan secara langsung di Facebook.

Penyerang bertopeng juga menyalakan seorang lelaki dengan cecair yang mudah terbakar dan membakarnya, dengan pemandangan yang menakutkan ditangkap di telefon bimbit dan diposkan dalam talian.

Dan pada 14 November, seorang lelaki Hong Kong yang berusia 70 tahun meninggal dunia selepas dia dilanggar oleh bata semasa pertempuran.

AFP