Artikel

Alibaba Mengesahkan Penyenaraian Awam Hong Kong Bernilai RM50 Billion

Gergasi teknologi China Alibaba pada hari Jumaat mengesahkan rancangan untuk menyenaraikan bursa saham Hong Kong dalam apa yang disebutnya $ 13 bilion di pasaran bergolak dan satu langkah ke hadapan dalam rancangannya untuk pergi global.

IPO yang besar ini, yang dilobi Hong Kong, akan menjadi rangsangan bagi pihak berkuasa bergelut dengan protes pro-demokrasi yang telah mencemarkan imej hab kewangan untuk ketenteraman dan keselamatan dan merosakkan pasaran sahamnya.

Alibaba akan menawarkan 500 juta saham pada harga maksimum HK $ 188 sesaham, kata syarikat itu.

Nombor lapan dianggap bertuah di China.

Pilihan lebihan peruntukan boleh menjadikan nilai keseluruhan lebih daripada $ 13 bilion, menjadikannya salah satu IPO terbesar di Hong Kong selama satu dekad selepas syarikat insurans AIA meningkat modal sebanyak $ 20.5 bilion pada tahun 2010.

Alibaba telah merancang untuk menyenaraikan syarikat itu pada musim panas tetapi menunda rancangannya kerana protes pro-demokrasi dan perang perdagangan China-AS.

Amerika Syarikat dan China kini sedang berusaha mengesahkan perjanjian perdagangan separa.

Daniel Zhang, Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba, berkata kumpulan itu mahu “menyumbang dan mengambil bahagian di masa depan Hong Kong”.

“Semasa perubahan berterusan, kami terus percaya bahawa masa depan Hong Kong tetap cerah,” katanya.

Alibaba sudah diniagakan di New York.

Penyenaraian kedua di Hong Kong dijangka akan menggembirakan kerajaan China, yang telah berusaha menggalakkan firma teknologi besar dan masa kini untuk mendekati lebih dekat ke China selepas kehilangan syarikat-syarikat seperti Baidu ke Wall Street.

Dalam kenyataan itu, Zhang berkata bahawa apabila Alibaba dipublikasikan pada tahun 2014 ia “terlepas Hong Kong dengan penyesalan”.

Melangkah ke peringkat global

Pihak berkuasa tanah besar juga telah meningkatkan langkah untuk menarik penyenaraian tersebut, termasuk melancarkan papan teknologi baru di Shanghai pada bulan Julai.

Penyenaraian itu berlaku selepas bursa Hong Kong mengubah peraturan untuk membolehkan penyenaraian dua kali, manakala Ketua Eksekutif Carrie Lam juga telah mendorong pengasas jutawan Alibaba Jack Ma untuk menjual saham di bandar itu.

“Penyenaraian di Hong Kong akan membolehkan lebih banyak pengguna dan pemegang kepentingan syarikat dalam ekonomi digital Alibaba di seluruh Asia melabur dan mengambil bahagian dalam pertumbuhan Alibaba,” kata syarikat itu.

Ia telah lama dijangka melancarkan penyenaraian saham berjuta-juta dolar di Hong Kong tetapi kelihatan menangguhkan tawaran itu kerana kegawatan politik dan ekonomi.

Indeks Hang Seng utama Hong Kong naik 0.48 peratus dalam dagangan pagi berikutan pengumuman itu

Pembeli Cina membuat rekod baru untuk perbelanjaan pada hari Isnin ’24 jam sehari “Hari Belian” membeli walaupun terdapat kelembapan ekonomi di negara ini dan kebimbangan mengenai perang perdagangan AS.

Ia berkata pengguna membelanjakan $ 38.3 bilion pada platformnya sepanjang hayat itu, naik 26 peratus daripada markah tertinggi sepanjang tahun yang ditetapkan tahun lepas.

Alibaba juga berkata ia menyaksikan jumlah rekod penjualan rentas sempadan, yang menggariskan rancangannya untuk berkembang secara global.

“Globalisasi adalah masa depan Kumpulan Alibaba. Kami yakin perkahwinan teknologi digital dan perdagangan akan membawa perubahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang tidak akan terhad oleh sempadan,” kata Zhang.

AFP