Artikel

Penerbangan Penumpang Tanpa Henti Yang Paling Lama Tiba Di Sydney

Penerbangan penumpang tanpa henti terpanjang mendarat di Australia pada Ahad pagi selepas lebih dari 19 jam di udara, satu perjalanan penting dari New York yang mana Qantas berharap dapat menjadi kejayaan komersil.

Penerbangan Qantas QF7879 mengambil masa 19 jam dan 16 minit untuk terbang langsung dari New York ke Sydney dalam perjalanan pertama tiga ujian jarak jauh “ultra long haul” yang dirancang oleh syarikat penerbangan tahun ini.

Syarikat penerbangan Australia ini mengendalikan penerbangan ujian – yang juga termasuk satu penerbangan dari London ke Sydney – kerana ia merancang pelancaran perkhidmatan tetap pada laluan maraton dari Amerika Syarikat dan Britain ke Australia.

Hanya 49 orang yang berada di dalam Boeing 787-9 untuk mengurangkan berat badan di atas kapal dan memberikan jarak bahan api yang mencukupi untuk perjalanan lebih daripada 16,000 kilometer tanpa mengisi bahan api.

Ketua Pegawai Eksekutif Qantas, Alan Joyce menyifatkannya sebagai “masa yang sangat bersejarah” untuk kedua-dua syarikat penerbangan dan penerbangan dunia.

“Ini adalah yang pertama dari tiga penerbangan ujian yang akan menyimpulkan beberapa cadangan tentang bagaimana kami menguruskan keletihan juruterbang (dan) bagaimana kita sebenarnya menguruskan jetlag penumpang,” katanya kepada pemberita selepas tiba di Sydney.

“Selepas 19 jam pada penerbangan ini, saya rasa kita betul. Rasanya seperti kita berada dalam penerbangan jauh lebih pendek daripada itu.”

Qantas bekerjasama dengan dua buah universiti di Australia untuk memantau bagaimana jetlag menjejaskan kesihatan penumpang dan anak kapal ketika mereka menyeberangi zon waktu berganda.

Selepas menaiki pesawat, para penumpang menetapkan jam tangan mereka ke Sydney dan terus terjaga sehingga malam tiba di Australia timur dengan lampu, senaman, kafein dan hidangan pedas.

Enam jam kemudian, mereka dihidangkan makanan berkarbohidrat tinggi, diberitahu untuk mengelakkan skrin, dan lampu-lampu menjadi redup untuk menggalakkan mereka tidur sepanjang malam.

Profesor Marie Carroll, seorang penyelidik dari Universiti Sydney yang melakukan eksperimen itu, memberitahu AFP bahawa beliau menjangka pendekatan inovatif akan menghasilkan jetlag “mutlak minimum”.

“Saya menjangkakan bahawa mereka akan mempunyai hari yang normal hari ini dan tidur malam yang normal malam ini,” katanya, sambil menambah bahawa dia berasa “luar biasa baik” memandangkan masa penerbangan.

“Ini satu percubaan untuk melihat sama ada syarikat penerbangan boleh menyesuaikan jadual makanan, minuman, senaman dan pencahayaan agar selari dengan masa destinasi.”

Empat juruterbang di atas kapal – yang berputar di antara tugas terbang – juga memakai peranti yang mengesan gelombang otak dan kewaspadaan mereka.

Persatuan Juruterbang Australia dan Antarabangsa, yang mewakili juruterbang Qantas, telah menimbulkan kebimbangan mengenai sama ada juruterbang akan mendapat rehat yang cukup berkualiti semasa penerbangan jarak jauh ultra untuk mempertahankan prestasi puncak.

Ia telah meminta “kajian jangka panjang saintifik” dalam impak terhadap krew.

Syarikat penerbangan itu berkata perjalanan ujian hanya satu aspek dari kerja yang dilakukannya untuk memastikan penerbangan dikendalikan dengan selamat.

Tahun lepas Qantas memperkenalkan perkhidmatan langsung pertama dari Perth ke London, dengan perjalanan 17 jam yang merupakan salah satu penerbangan penumpang terpanjang di dunia.

– Sumber AFP