Artikel

Had Umur Belia 30 Tahun Tidak Jejaskan Program Keusahawanan

Kementerian Pembangunan Usahawan (MED) tidak berhasrat menukar definisi had umur belia kepada 30 tahun bagi membolehkan golongan itu mengikuti program pembangunan keusahawanan anjurannya dan agensi berkaitan.

Sambil menegaskan dasar berkaitan itu dikekalkan, Menterinya Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof berkata perubahan definisi had umur itu juga tidak akan menjejaskan perancangan program pembangunan usahawan belia yang telah pun dirangka. 

Sehubungan itu, beliau meminta kalangan usahawan terbabit agar tidak bimbang untuk menyertai dalam program pembangunan keusahawanan anjuran kementerian dan agensi terbabit.

Pada minggu lepas, Dewan Rakyat meluluskan pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 (Akta 668) oleh Kementerian Belia dan Sukan bagi meminda takrifan ‘belia’ dan ‘pertubuhan belia’ dengan menurunkan had umur maksimum golongan itu daripada 40 tahun kepada 30 tahun.