Artikel

Belanjawan 2020: Dana Bantu Ibu Bapa Jalani IVF

Cadangan membenarkan pencarum menggunakan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi menjalani rawatan kesuburan seperti persenyawaan luar rahim atau ‘in-vitro fertilisation’ (IVF), membuka peluang kepada pasangan yang sudah lama berkahwin untuk bergelar ibu bapa.

Zainuddin Osman, 51, yang bergelar bapa selepas 12 tahun berkahwin menyifatkan, cadangan dalam Belanjawan 2020 itu sebagai ‘berita baik’, kerana menyedari tidak semua pasangan berpeluang mendapat rezeki menjalani rawatan kesuburan yang melibatkan kos yang tinggi.

“Berdasarkan pengalaman saya, ada pasangan biasanya bergolok gadai mencari dan mengumpul wang (untuk menjalani rawatan kesuburan), namun tidak semua rawatan yang dilalui membuahkan hasil.

“Kebenaran mengeluarkan KWSP membolehkan pasangan yang terlibat mencuba rawatan lebih awal, yang mungkin meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan anak, kerana faktor usia untuk wanita,” katanya semasa dihubungi Bernama hari ini.

Zainuddin dan isteri Nor Rabiatun Razali, 42, dikurniakan satu-satunya cahaya mata mereka iaitu Puteri Norliyana Damia, 7, selepas menjalani rawatan kesuburan di bawah Yayasan Fertiliti Tunku Azizah (TAFF).

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawan 2020 di Dewan Rakyat berkata, KWSP akan memperkenalkan kategori pengeluaran baharu kepada pasangan yang menjalani rawatan kesuburan, seperti IVF.

“Saya berharap ramai pasangan yang tidak dikurniakan anak, dapat mengambil peluang, kerana ada masanya kita mahu berusaha, namun kewangan menjadi kekangan,” kata Zainuddin. 

Bagi Pegawai Penerangan Daerah Bachok, Kelantan Ahmad Nizam Abidin, 49, yang menunggu 11 tahun sebelum memperoleh cahaya mata menerusi TAFF berkata, pengeluaran itu sewajarnya dibolehkan kerana memiliki zuriat merupakan impian setiap pasangan berkahwin. 

“Pengumuman itu amat bertepatan dengan konsep berkeluarga… caruman itu juga adalah milik pencarum, dan jumlah caruman yang banyak juga tidak bermakna jika tiada anak yang boleh mewarisinya. 

“Ini permulaan yang baik dan saya berharap jika ada rezeki lebih, kerajaan bersedia membantu mengurangkan kos rawatan IVF, supaya lebih ramai dapat menjalani rawatan tersebut,” katanya.

Ahmad Nizam mengakui dirinya bertuah, kerana dapat menjalani rawatan IVF di bawah tajan TAFF selepas 11 tahun berkahwin, kerana mengetahui ada pasangan yang masih menunggu giliran walaupun sudah 22 tahun mendirikan rumah tangga.