Artikel

SoftBank Ketuai Pusingan Pelaburan RM6.3 Bilion Ke Dalam OYO

Syarikat rangkaian hotel OYO mendapat RM6.3 bilion (AS$1.5 bil) pelaburan baharu di dalam pusingan yang diketuai SoftBank baru-baru ini.

Ritesh Agarwal, Ketua Pegawai Eksekutif OYO berkata, beliau akan melabur AS$700 juta wangnya sendiri, melalui syarikat pelaburan milik beliau ke dalam OYO, manakala AS$800 juta akan dilabur oleh Softbank melalui dana Vision Fund mereka.

OYO dianggarkan bernilai RM42 bilion (AS$10 bil) setakat ini.

Modal baru akan digunakan untuk memperluas operasi di AS dan Eropah, yang dianggap pasaran pertumbuhan. Oyo mengumpul $ 1 bilion tahun lepas daripada Dana Wawasan $ 100 bilion, serta dari penyokong seperti Sequoia Capital yang berpangkalan di AS.

OYO beralih hotel sedia ada ke francais dan memberikan mereka pengetahuan pengurusan. Algoritmanya menganalisis bekalan dan permintaan untuk bilik dalam masa nyata, membiarkan hotel menetapkan kadar yang memaksimumkan pendapatan.

Permulaannya menerima yuran francais dan sebahagian daripada pendapatan hotel. Pendapatan bulan Ogos melonjak 280% dari tahun sebelumnya.

Enam tahun sejak penubuhannya, OYO mempunyai 1.2 juta bilik di lebih 35,000 hotel yang tersebar di 80 pasaran termasuk China, A.S. dan Jepun.