Artikel

Dari Hitler Ke Michael Jackson, Antara Senarai Nama Yang Hampir Perolehi Hadiah Nobel Keamanan

Oleh Pierre-Henry DESHAYES / Diterjemah oleh Rnggt

Lapan puluh tahun yang lalu di tengah-tengah konflik paling berdarah dalam sejarah, Adolf Hitler telah dicalonkan untuk Hadiah Nobel Keamanan, menggambarkan bahawa sesiapa pun yang boleh dicalonkan untuk Hadiah Terhormat ini.

Daripada Fuhrer kepada “Raja Pop”, hampir 120 tahun, hadiah yang telah dianugerahkan pencalonan mempunyai beberapa pilihan sepatutnya tidak kelihatan janggal dan aneh sekali.

Pada bulan Januari 1939, kira-kira lapan bulan sebelum Jerman menceroboh Poland, Ahli Parlimen Demokratik Sosialist Sweden, Erik Brandt menulis kepada Jawatankuasa Nobel Norway untuk mencadangkan agar Hadiah Keamanan diberikan kepada Hitler.

Dalam surat itu, yang dikarya hanya beberapa bulan selepas Jerman mengambil alih kuasa Austria dan Krisis Sudeten, Brandt memuji pemimpin Hitler yang dikatakan “mencintai keamanan”, dengan mengucapkan bahawa Hitler adalah “Raja Damai di Bumi”.

Selesainya perang dunia kedua, Brandt menjelaskan pencalonan itu dimaksudkan untuk bersifat satiris – walaupun ramai yang tidak percaya – dan ia dilakukan sebagai tanda protes terhadap pencalonan perdana menteri Britain Neville Chamberlain yang dicalonkan untuk Perjanjian Munich 1938 di mana sebahagian Czechoslovakia diserahkan kepada Jerman.

Logiknya ialah jika Chamberlain dicalonkan untuk menawan hati Hitler, maka sebaliknya boleh dilakukan juga.

Brandt akhirnya menarik balik pencalonan, tetapi Hitler masih muncul sebagai calon dalam arkib.

“Sejarah pencalonan Erik Brandt untuk Adolf Hitler menunjukkan betapa bahayanya untuk menggunakan ironi dalam suasana politik yang genting,” kata sejarawan Nobel Asle Sveen kepada AFP.

Jawatankuasa Nobel menerima semua cadangan selagi mereka dihantar sebelum tarikh akhir 31 Januari.

Tetapi walaupun sesiapa sahaja boleh menerima pencalonan Hadiah Nobel, bukan semua boleh menjadi pencalon untuk Hadiah ini.

Mereka yang layak berbuat demikian termasuk ahli parlimen dan menteri dari semua negara, bekas pemenang, beberapa profesor universiti dan ahli semasa dan bekas Jawatankuasa itu sendiri. Kesemua ini berjumlah ribuan orang.

“Ada begitu banyak orang yang mempunyai hak untuk menamakan calon menjadikan isu untuk mencalonkan orang tidak susah untuk dilakukan,” kata setiausaha Jawatankuasa berpengaruh, Olav Njolstad, kepada AFP.

Pada tahun 1935, diktator Itali Benito Mussolini juga pernah dicalonkan. Ironinya, ia dicalonkan oleh para ahli akademik Jerman dan Perancis beberapa bulan sebelum negaranya menyerang Ethiopia.

Sebagai salah seorang pemenang Perang Dunia II, ketua Rusia Joseph Stalin telah tercalon sebanyak dua kali, pada 1945 dan 1948.

Apabila tarikh akhir telah berlalu dan pencalonan masuk, hanya segelintir sahaja yang disimpan dalam senarai pendek untuk disemak oleh Jawatankuasa dan penasihatnya.

“Baik Hitler, Stalin maupun Mussolini dianggap serius untuk Hadiah Keamanan,” kata sejarawan Geir Lundestad, bekas setiausaha Jawatankuasa, kepada AFP.

“Apa yang paling mengejutkan saya ialah banyak diktator di seluruh dunia telah menahan diri daripada menamakan diri mereka.”

Sepanjang dua dekad yang lalu, jumlah calon telah melonjak dan hari ini secara amnya melebihi 300, jadi tidak terlalu mengejutkan bahawa beberapa nama aneh muncul.

“Satu atau dua” pencalonan dibezakan oleh keanehan mereka muncul “pada selang masa yang tetap”, menurut Njolstad.

Senarai calon disimpan secara rahsia sekurang-kurangnya 50 tahun, tetapi penaja boleh mengumumkan secara terbuka pilihan mereka.

Sama ada pencalonan adalah ganjil atau tidak semestinya satu perkara perspektif, tetapi beberapa cadangan pasti akan membuat kebanyakan orang melakukan dua kali ganda.

Pada tahun 2001, sukan bola sepak yang diwakili oleh persekutuan bola sepak antarabangsa FIFA telah dicalonkan.

Ahli parlimen Sweden di sebalik pencalonan berpendapat bahawa sukan mempunyai “keupayaan untuk mencipta hubungan antarabangsa yang positif” dan menyumbang kepada “dunia yang lebih aman”.

Ini bukanlah sesuatu yang baru, sebab Jules Rimet, yang memulakan Piala Dunia pertama, telah dinamakan pada tahun 1956, kata wartawan Antoine Jacob, pengarang “Sejarah Hadiah Nobel”.

Ikon pop Michael Jackson mendapati dirinya berlari pada tahun 1998.

Walaupun banyak tuduhan penyalahgunaan seks kanak-kanak terhadap “Raja Pop” tidak muncul pada masa itu, mesej artis untuk “Menyembuhkan Dunia” tidak mengagumkan Jawatankuasa.

“Para ahli parlimen Romania yang mencadangkan Michael Jackson menganggap pencalonan ini sangat serius, tetapi ia tidak dipertimbangkan oleh Jawatankuasa sama ada,” kata Lundestad.

Tetapi pada tahun 2001, Lundestad juga mengatakan tidak mustahil bahawa ahli muzik terkenal yang terlibat dalam penyebabnya, seperti Bob Geldof, Bono atau Sting boleh menerima satu penghargaan.

“Nama-nama seniman datang dengan kerap, tetapi ia adalah trend yang lebih baru,” jelas Njolstad.

Di antara pencalonan yang diketahui tahun ini untuk Hadiah Nobel Keamanan, yang akan dianugerahkan pada 11 Oktober ialah Presiden AS Donald Trump dan aktivis iklim Sweden, Greta Thunberg.

Walau bagaimanapun Lundestad menegaskan bahawa seseorang itu tidak seharusnya terlalu teruja hanya dengan pencalonan.

“Ia agak mudah dicalonkan,” katanya.