Artikel

Ekonomi Internet Asia Tenggara Cecah RM420 Bilion

Ekonomi internet serantau Asia Tenggara telah mencecah RM420 bilion (AS$100 bil) buat pertama kalinya.

Perkara ini dilaporkan melalui sebuah laporan terbitan bersama Google, Temasek, dan Bain & Company dalam laporan tahunan e-Conomy Southeast Asia edisi keempat.

Saiz ekonomi internet RM420 bilion ini merupakan peningkatan sebanyak 39% dari RM300 bilion yang dilaporkan tahun lepas.

Ekonomi internet di Malaysia, Filipina, Singapura, dan Thailand mengembang diantara 20 dan 30 peratus setiap tahun.

Tetapi, jaguh internet di rantau ini adalah Indonesia dan Vietnam dimana kedua negara ini mengembangkan industri ini lebih dari 40 peratus setahun.

Antara sebab mengapa rantau ini menyaksikan letupan pertumbuhan yang ketara adalah kerana pengguna internet telah bertambah dengan pesat.

Angka yang diberikan oleh laporan bersama Google ini adalah sebanyak 100 pengguna baharu dari tempoh empat tahun yang lalu.

Pertumbuhan pesat dari segi pengguna ini telah menyebabkan pelbagai perniagaan menggunakan ini sebagai insentif untuk tumbuhkan perniagaan mereka dari segi edaran dan pembuatan di internet.

Menurut laporan ini, ekonomi internet akan mengembang sehingga RM1.2 trilion (AS$300 bilion) menjelang 2025.

Antara syarikat yang mengambil peluang untuk mengembangkan perniagaan mereka termasuk syarikat e-hailing dan penghantaran makanan seperti Grab dan Gojek.

Berikut adalah intipati penting laporan ini:

PERTAMA

Sebanyak 150 juta penduduk Asia Tenggara menggunakan e-dagang untuk membeli barang, memesan makanan, dan menempah e-hailing. Sektor ini dianggar bernilai RM140 bilion (AS$35 bilion) hari ini, berbanding RM25bilion (AS$5 bilion) pada 2015. Sektor ini diramal tumbuh sehingga RM650 bilion (AS$150 bilion) menjelang 2025.

KEDUA 

Masa adalah wang, bersaing untuk penglibatan pengguna.

Apabila ekosistem matang, syarikat-syarikat ekonomi Internet menukar tumpuan mereka daripada memperoleh pelanggan baharu untuk memacu penglibatan yang lebih tinggi dengan pengguna sedia ada. Untuk berbuat demikian, mereka menawarkan pelbagai produk dan memperluas perkhidmatan baru termasuk promosi berjenama, kandungan streaming yang menawan, berita hidup dan banyak lagi. 

Pengguna mendapat manfaat daripadanya trend, kerana mereka mempunyai akses kepada lebih banyak pilihan dan harga yang lebih rendah.

KETIGA

Peluang memperluaskannya di luar bandar-bandar besar.

Sehingga kini, tujuh kawasan metropolitan mempunyai menjadikan lebih separuh daripada ekonomi Internet Asia Tenggara walaupun menyumbang hanya 15% daripada jumlah penduduk. Antara sekarang dan 2025, ekonomi Internet ditetapkan untuk berkembang dua kali lebih cepat di luar Metros sebagai di dalamnya. 

Pertumbuhan ini akan menyokong pekerjaan baru dan peluang, meningkatkan keperluan pelaburan untuk mengembangkan akses Internet di kawasan kurang berkhidmat, dan memacu kemasukan seluruh penduduk Asia Tenggara ke dalam ekonomi Internet.    

KEEMPAT

Perkhidmatan Kewangan Digital mencapai titik perubahan dengan peningkatan akses sebagai keutamaan.

Teknologi telah membuat Perkhidmatan Kewangan lebih banyak boleh diakses oleh pengguna di rantau ini dan dijangka terus berkembang untuk menjangkau 100 juta orang Asia Tenggara dengan akses terhad kepada perkhidmatan kewangan hari ini. 

Pembayaran Digital ditetapkan untuk berkembang dari $ 600 bilion pada tahun 2019 kepada lebih daripada $ 1 trilion pada tahun 2025, menyumbang hampir satu dalam setiap dua dolar yang dibelanjakan di rantau ini.

KELIMA

Pembiayaan kekal positif alaupun terdapat masalah global.

Pada tahun 2019, pertumbuhan ekonomi global telah mula perlahan. Tetapi, walaupun pendanaan teknologi global memberi impak, Asia Tenggara tetap menjadi pilihan destinasi ekonomi. Aliran pembiayaan ke rantau ini terus berkembang pada kadar yang positif, dari asas yang tinggi dalam pemecahan rekod 2018. 

Enam bulan pertama daripada 2019 menyaksikan firma Internet mengumpul $ 7.6 bilion, lebih kurang 7% daripada dalam tempoh yang sama pada 2018.

KEENAM

Cabaran ekosistem diselesaikan.

Pakar-pakar berkongsi bahawa Asia Tenggara telah membuat kemajuan dalam mengatasi cabaran awal ekonomi Internet dengan menjadikan akses Internet lebih terjangkau dan memperkuat kepercayaan pengguna dalam perkhidmatan digital. Walau bagaimanapun, kekangan bakat masih menjadi kebimbangan, kerana syarikat mencari pekerja mahir untuk mengambil alih peranan baru yang diwujudkan dalam ekonomi digital.