Artikel

Saham Apple Mencatat Paras Rekod Tinggi Menerusi Pelancaran iPhone 11

Saham Apple Inc. meningkat pada hari Selasa, iPhone kembali dengan mencatat paras rekod tinggi menerusi peningkatan pada modelterbaru syarikat itu memperlihatkan permintaan yang lebih kukuh.

Saham dilihat meningkat sebanyak 1.9%, dengan mudah mengatasi sektor teknologi maklumat S & P 500 yang lebih rendah, iaitu 0.5%. Keuntungan itu hanya merupakan langkah terbaru yang lebih tinggi untuk Apple, yang meningkat lebih daripada 17% dari bulan Ogos yang rendah dan melonjak hampir 60% dari catatan Januari.

Ketua Pegawai Eksekutif Tim Cook, memberikan kenyataan yang positif pada akhbar Jerman Bild dalam artikel bertarikh 30 September. Cook mengatakan bahawa jualan iPhone 11 adalah antara pemulaan yang sangat kukuh dia amat gembira dengan pelancaran produk baharu tersebut.

Menurut MODL Bloomberg, Apple dijangka melaporkan keputusan suku keempat pada 30 Oktober, dan penganalisis menjangkakan pungutan 41.9 juta bagi iPhone pada suku tersebut. Ini mewakili penurunan tahunan sebanyak 14.5%. Produk ini penting bagi syarikat; menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg, lebih daripada 60% pendapatan Apple 2018 datang dari iPhone.

Komen-komen Cook kelihatannya mengesahkan beberapa bacaan awal dari para penganalisis. Evercore ISI menulis bahawa satu kaji selidik yang dijalankan adalah “sederhana,” tambahnya, meskipun terdapat kebimbangan mengenai penerimaan pengguna, 40% responden berminat membeli iPhone baharu.

Tahap minat ini adalah selaras dengan konsep kuantiti yang kecil lebih memadai. Di mana menurut arus semasa, Penganalisa – Amit Daryanani berkata, keputusan kaji selidik menunjukkan peningkatan jualan Apple telah mengatasi jangkaan sebenar.

Pada hari Isnin, JPMorgan menulis bahawa kitaran produk Apple 2019 adalah “lebih kuat daripada jangkaan yang sebenar,” manakala minggu lalu, UBS memanggil permintaan iPhone dilihat “layak”, dan mengatakan bahawa pelancaran versi terkini “muncul sebagai antara pengaruh yang tinggi khususnya di Amerika Syarikat”.

Apple dijangka akan mendahului versi 5G iPhone tahun hadapan, dan ramai penganalisa menjangkakan pelanggan akan menunggu untuk menaiktaraf peranti mereka. 

Pada bulan September, tinjauan Piper Jaffray menunjukkan “keseronokan produk ini masih ditahap terhad”. Di mana ramai pihak masih menanti versi baru dengan curi peranti 5G pada cakrawala.

Telefon 5G yang dijangkakan membolehkan pelanggan memilih model murah. Harga jualan iPhone purata dilihat masuk pada $ 770.35 pada suku keempat, turun 3.1% daripada tempoh tahun lalu.