Artikel

Sentimen Pasaran Menjadi Suram Disebabkan Peningkatan Risiko Politik AS

Risiko politik semakin meningkat di Amerika Syarikat. Di mana ia telah memasuki senarai tema negatif dan bertambah berat pada sentimen global.

Dalam perkembangan terkini, penggubal undang-undang AS telah meminta siasatan pertanyaan terhadap Presiden Donald Trump. Situasi pada ketika ini, ketidakpastian politik dilihat semakin meningkat pada pemegang ekonomi terbesar dunia dan perlunya penyusunan semula bagi senarai faktor geopolitik, aset risiko dan ekuiti global dalaman khususnya untuk mengekalkan bahagian barisan serangan.

Suasana negatif yang berlarutan di pasaran juga didorong oleh pembaharuan ketidakpastian pada perdagangan AS-China. Di mana selepas Trump mengkritik amalan perdagangan China di Amerika Syarikat pada ucapannya. Terdapat tanda-tanda ketegangan perdagangan yang semakin meningkat antara dua negara terbesar ini. Perihal ini akan menjadi negatif untuk sentimen pasaran apabila para pelabur teragak-agak untuk melambatkan pertumbuhan dunia.

Pasaran Asia jatuh pada hari Rabu pagi, kerana ketidakpastian politik dan kekhuatiran perdagangan Amerika Syarikat mengurangkan keyakinan pelabur.