Artikel

DHL Express Umum Kenaikan Harga Penghantaran

DHL Express, mengumumkan kenaikan harga hari ini yang akan berkuat kuasa pada 1 Januari, 2020.

Harga penghantaran secara purata akan menjadi 4.9% lebih tinggi berbanding 2019.

Dalam menjelaskan peningkatan itu, Pengurus DHL untuk Malaysia berkata kos tambahan akan digunakan untuk membiayai kapasiti pelaburan mereka.

“Adalah matlamat kami di DHL Express untuk menyokong pelanggan kami dalam mencapai matlamat perniagaan mereka dengan menyesuaikan perkhidmatan kami dengan keperluan perniagaan mereka. Sebagai prasyarat, kami telah melabur dalam rangkaian antarabangsa kami, “kata Julian Neo, Pengurus Malaysia, DHL Express Malaysia & Brunei.

DHL mengingatkan orang ramai bahawa penyelarasan harga ini adalah dilakukan secara tahunan.

“Pelarasan harga tahunan membolehkan kami melabur dalam infrastruktur kami, membolehkan kami menggunakan teknologi inovatif dan proses penghantaran individu untuk memastikan penyelesaian pelanggan terbaik dalam kelas,” tambah Julian.

Harga diselaraskan setiap tahun oleh DHL Express, dengan mengambil kira inflasi dan perubahan mata wang seperti kos pentadbiran yang berkaitan dengan langkah pengawalseliaan dan keselamatan.

Langkah-langkah ini dikemaskini oleh pihak berkuasa kebangsaan dan antarabangsa secara teratur di setiap lebih daripada 220 negara dan wilayah yang dikendalikan oleh DHL Express.

Bergantung kepada keadaan tempatan, pelarasan harga akan berbeza dari negara ke negara, dan akan dikenakan kepada semua pelanggan yang kontrak dibenarkan.