Artikel

MITI: Malaysia Komited Berurusan Dengan AS Demi Kebaikan Ekonomi Global

Malaysia komited untuk terus bekerja dengan ekonomi global bagi kebaikan bersama, termasuk dengan Amerika Syarikat (AS).

Berikut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

MITI menyatakan bahawa hubungan lama antara Malaysia-AS, lebih daripada enam dekad membolehkan wujudnya satu hubungan kukuh dari segi perdagangan dan pelaburan.

Perdagangan dua hala Malaysia-AS meningkat 1.2% pada 2018 kepada RM155.76 bilion – yang merupakan 8.3% daripada jumlah perdagangan Malaysia pada tahun yang sama. Eksport ke Amerika Syarikat telah meningkat sebanyak 2.4% kepada RM90.81 bilion – tertinggi yang dicatatkan sejak 2008.

AS – sebagai rakan dagang ketiga terbesar untuk Malaysia – pastinya merupakan rakan perdagangan global yang penting di Malaysia. Begitu juga, Malaysia adalah rakan kongsi serantau dan global yang sama penting bagi AS, terutama sebagai pintu masuk mereka ke dalam pasaran ASEAN.

Sehingga Disember 2018, sejumlah 809 projek pembuatan dengan penyertaan dari Amerika Syarikat telah dilaksanakan di Malaysia dengan jumlah pelaburan sebanyak RM74 bilion (AS$21.9 bilion). Projek-projek ini telah mewujudkan 204,536 peluang pekerjaan. Sementara itu untuk separuh pertama 2019, MITI telah meluluskan sejumlah RM11.7 bilion (USD2.8 bilion) pelaburan dari Amerika Syarikat dalam sektor perkilangan.

Keputusan yang dibuat oleh syarikat-syarikat Amerika yang terkenal seperti Intel Corporation, Western Digital, Honeywell, Boston Scientific, Motorola dan Spirit Aerospace untuk menubuhkan operasi mereka di Malaysia membuktikan jumlah kekuatan kemahiran negara Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menarik.

Ini diperkuat oleh hakikat bahawa MITI telah menerima komitmen daripada pelabur AS yang sedia ada di Malaysia bahawa mereka akan terus melakukan pelaburan semula, di mana ia penting dalam pengembangan, kepelbagaian serta penyelidikan dan pembangunan selanjutnya. Seterusnya, ia menonjolkan keyakinan mereka terhadap prospek ekonomi Malaysia.

MITI akan terus aktif terlibat dan bekerjasama dengan syarikat AS di Malaysia serta Dewan Amerika termasuk Dewan Perniagaan Malaysia Amerika (AMCHAM) dan Majlis Perniagaan US-ASEAN (USABC) bagi mengumpulkan maklum balas yang membina bagi membantu memastikan iklim perniagaan di Malaysia masih kondusif.

Walaupun Malaysia terus menerima pelaburan dari Amerika Syarikat, hakikatnya kedudukan Malaysia sangat kuat di Amerika Syarikat. Sehingga kini, bersama-sama dengan dua pemain terbesar iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Genting Malaysia Berhad, memiliki lebih daripada 45 syarikat Malaysia, yang telah melabur lebih daripada RM58 bilion (AS$14 bilion) dalam pelbagai sektor seperti hiburan dan resort, ICT, perkhidmatan, oleo kimia, pembungkusan industri, perabot dan perbankan.

Semasa misi Perdagangan dan Pelaburan ke Amerika Syarikat pada bulan Mac awal tahun ini, YB Datuk Darell Leiking, Menteri MITI telah mengadakan pertemuan yang saling menghormati dan produktif dengan pegawai serta pelabur AS. Pertemuan-pertemuan ini memberi peluang kepada MITI untuk bertukar pandangan dan perspektif berkenaan perdagangan dan landskap pelaburan bagi kedua-dua buah negara. MITI percaya bahawa pertemuan itu kondusif untuk memulakan hubungan rapat antara Malaysia dan Amerika Syarikat.

Berkenaan dengan perang perdagangan AS-China yang sedang berjalan, YB Datuk Darell berkongsi pandangannya dengan media Amerika Syarikat termasuk CNN mengenai bagaimana AS dan China harus menyedari peranan global mereka. Beliau turut menggesa kedua-dua pihak untuk mempertimbangkan faedah yang mungkin dipengaruhi oleh konflik tarif.