Artikel

Harga Minyak Melonjak 10 Peratus Akibat Serangan Di Saudi

Harga minyak melonjak lebih 10 peratus pada Isnin selepas serangan terhadap dua kilang Arab Saudi yang memangkas output pengeluar utama dunia dengan separuh, dengan Donald Trump menyalahkan Iran dan meningkatkan kemungkinan serangan tentera ke negara ini.

West Texas Intermediate melonjak 10.68 peratus kepada $60.71 setong dan Brent naik 11.77 peratus kepada $67.31 setong pada awal dagangan Asia berikutan ledakan peluru berpandu yang ditembak oleh beberapa dron di dua kilang pemprosesan minyak kendalian syarikat Aramco.

Serangan oleh pemberontak Houthi yang disokong Teheran diĀ  Yaman, menyebabkan penutupan sebanyak enam peratus bekalan minyak global.

Brent melonjak hampir 20 peratus pada satu ketika pada hari Isnin, sementara WTI melonjak sekitar 15 peratus sebelum beralih arah.

Trump berkata Ahad Amerika Syarikat “sedia menembak” sebagai bertindak balas terhadap serangan itu, manakala Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo berkata: “Amerika Syarikat akan bekerjasama dengan rakan kongsi dan sekutu kami untuk memastikan bahawa pasaran tenaga masih dibekalkan dengan baik dan Iran bertanggungjawab ke atas pencerobohannya (ke atas Saudi)”.

Tehran menafikan tuduhan tetapi berita itu telah menghidupkan kembali kebimbangan mengenai konflik di Timur Tengah selepas beberapa serangan terhadap kapal tangki minyak awal tahun ini yang turut dipersalahkan di Iran.

“Ketegangan di Timur Tengah meningkat dengan cepat, yang bermaksud isu ini akan berterusan minggu ini walaupun selepas panik di pasaran minyak pagi ini,” kata Jeffrey Halley, penganalisis pasaran kanan di OANDA. – AFP