Artikel

Malaysia Antara Pasaran Pertama Pelancaran Mencari Pasangan Facebook

Seperti ramai yang sedia maklum rangkaian sosial Facebook telah melancarkan perkhidmatan temu janji dalam talian. Ia adalah satu langkah untuk mengambil saingan seperti aplikasi telefon pintar Tinder, sambil memberi tumpuan kepada menghubungkan orang dalam hubungan jangka panjang “sebenar”.

Platform Facebook Dating ini tampil percuma diumumkan tahun lepas dan sudah tersedia di 19 negara lain akan membolehkan pengguna memuatkan jawatan Facebook dan Instagram mereka ke profil dating yang berasingan.

Ia akan berusaha untuk memudahkan hubungan romantis di kalangan lebih daripada dua bilion pengguna rangkaian sosial di seluruh dunia.

Salah satu ciri, Secret Crush membolehkan orang yang berkawan untuk berhubung jika kedua-dua mereka secara rahsia mengekspresikan minat antara satu sama lain.

“Facebook Dating tidak akan memadankan anda dengan rakan-rakan, melainkan jika anda memilih untuk menggunakan Secret Crush dan anda berdua menambah satu sama lain ke dalam senarai anda,” kata Ketua Projek, Nathan Sharp.

“Mencari rakan kongsi yang romantik sangat peribadi, itulah sebabnya kami membina platform ini supaya selamat, inklusif dan mengikut aliran. Faktor keselamatan dan privasi berada di barisan hadapan produk ini.”

Sharp berkata pengguna akan mempunyai keupayaan untuk melaporkan dan menyekat sesiapa, dan melarang orang menghantar foto, pautan, pembayaran atau video dalam mesej.

Pengguna boleh berkongsi siaran “kisah” mereka dari rangkaian, yang merupakan segmen video pendek. Ini akan membantu perkhidmatan ini menjadi “sahih dengan cara yang tidak dapat dilihat oleh profil biasa,” menurut Sharp.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg, dalam mengumumkan rancangan itu tahun lalu, berkata ia sedang direka untuk “hubungan jangka panjang, bukan sekadar perhubungan.”

Dia menegaskan bahawa satu dari tiga perkahwinan di Amerika Syarikat bermula dalam talian dan kira-kira 200 juta pengguna Facebook mengenal pasti sebagai bujang.

Facebook mungkin mempunyai kelebihan berbanding pesaing kerana ia membolehkan orang untuk berkongsi profil dan imej dari akaun media sosial mereka.

Facebook Dating telah dilancarkan di 19 buah negara: Malaysia, Argentina, Bolivia, Brazil, Kanada, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Laos, Mexico, Paraguay, Peru, Filipina, Singapura, Suriname, Thailand, Uruguay dan Vietnam.

Ia bersedia untuk dilancarkan di Eropah pada tahun 2020.

Langkah itu datang dengan Facebook yang berjuang untuk memulihkan reputasinya selepas beberapa siri kesilapan privasi, termasuk rampasan data peribadi pada puluhan juta pengguna menjelang pilihan raya AS 2016, dan perjuangan untuk membendung aliran maklumat yang salah dan manipulasi.

Perkhidmatan baru Facebook menawarkan ciri-ciri yang memanfaatkan pangkalan pengguna rangkaian sosial yang besar sambil mempromosikan keselamatan.

Pengguna boleh memilih untuk melihat orang lain yang menggunakan Facebook Dating dalam kumpulan di mana mereka mengambil bahagian. Mereka juga boleh berkongsi maklumat tentang tarikh yang akan datang dengan seseorang yang mereka percayai melalui Messenger.