Artikel

Heng Huat Tampil Selaku Pengeluar Terbesar Serat Kelapa Bagi Pasaran Malaysia

Apa yang sedang berlaku: The Star melaporkan Heng Huat Resources Group Bhd memperoleh 97% ekuiti di Sabut Kelapa Terengganu Sdn Bhd (SKT) dengan harga RM200,000 dalam perjanjian yang akan menjadikannya pemimpin pasaran tunggal terbesar dalam pengeluaran serat kelapa.

Kenapa ini penting: Syarikat itu mengumumkan bahawa pembelian pengeluar bahan biomass kelapa akan memberikan bahagian pasaran keseluruhan kira-kira 80% dari adegan serat kelapa Malaysia .

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan Sumber Heh Heng Huat , Datuk H’ng Choon Seng, kilang pembuatan SKT di Setiu Terengganu, akan memastikan bekalan bahan mentah yang besar dan berterusan seperti sekam kelapa pada harga yang berpatutan.

Kos pengangkutan juga akan dikurangkan kerana jarak yang lebih pendek ke kilang, katanya.

Kilang Setiu menjangkau 20.230 persegi m dan mempunyai kapasiti pengeluaran sebanyak 150 metrik tan dan 240 metrik tan sebulan untuk serat kelapa dan gambut kelapa masing-masing.

Apa selepas ini: Sepanjang tempoh jangka panjang, Heng Huat merancang untuk memanfaatkan Link East Coast Rail Link untuk menyampaikan produknya terus ke Pelabuhan Klang untuk tujuan eksport. Sementara itu, kerajaan telah mengecualikan SKT daripada cukai ke atas pendapatan operasi selama 10 tahun, yang dijangka menyumbang secara positif kepada tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Dis, 2019.