Artikel

AXA, Affin Pertimbangkan Perniagaan Insurans, Termasuk Penjualan Perniagaan Yang Mencecah Sehingga RM2.7 Bilion

Bloomberg melaporkan bahawa syarikat insurans Perancis AXA SA dan Affin Bank Bhd sedang meneliti pilihan termasuk jualan potensi perniagaan insurans hayat dan am mereka di Malaysia yang boleh mencecah sekitar RM2.7 bilion (AS$650 juta) menurut sumber terdekat.

Malah turut difahamkan, Affin Bank dan AXA yang berpangkalan di Kuala Lumpur sedang bekerjasama dengan penasihat berkenaan potensi perjanjian tersebut.

Firma kewangan mempertimbangkan kira-kira RM2.09 bilion (AS$500 juta) pada AXA Affin General Insurance Bhd. Sementara itu, mereka juga mencari inisiatif untuk meningkatkan sebanyak RM670 juta (AS$150 juta) daripada AXA Affin Life Insurance Bhd dalam transaksi.

Perbincangan di peringkat awal dan syarikat-syarikat boleh memutuskan untuk mengekalkan pegangan mereka dalam perniagaan Malaysia.

Affin dan AXA juga dilihat boleh menyertai pemilik AmGeneral Insurance Bhd dan juga pemain asing lain termasuk Prudential Plc dan Zurich Insurance Group AG dalam usaha untuk mengharungi kepentingan unit Malaysia mereka, selepas kerajaan memutuskan untuk mula menguatkuasakan pemilikan lebih ketat.

Insurans Am AXA Affin adalah antara syarikat insurans perubatan dan kesihatan terkemuka di Malaysia, dengan 5,000 ejen di seluruh negara. Syarikat menanggung jamin sebanyak RM1.44 bilion (AS$341 juta) dalam premium yang diperolehi dan mencatatkan pendapatan bersih RM100 juta pada 2018, menurut laporan tahunan terbarunya.

Insurans AXA Affin Life, ditubuhkan pada tahun 2006, memperolehi premium kasar sebanyak RM463.4 juta pada 2018, turun daripada RM490 juta pada tahun sebelumnya, menunjukkan laporan tahunannya. Kerugian syarikat mengecil kepada RM8.1 juta daripada RM17.7 juta setahun lalu.

AXA memiliki 49.99% operasi perniagaan am di Malaysia, manakala Affin Bank memegang 49.95%, menurut laman web AXA. Dalam AXA Affin Life, Affin menguasai 51% dan selebihnya dimiliki oleh syarikat insurans Perancis.

-Bloomberg