Artikel

Alliance Bank AEIOU Challenge – Inisiatif Kepada Kanak-kanak Bagi Memulakan Tabiat Wang Pintar

Apa yang sedang berlaku: Alliance Bank Malaysia Berhad telah melaksanakan segmen Cabaran AEIOU kepada kanak-kanak untuk memulakan tabiat pembelanjaan wang pintar. Ini adalah pertandingan lukisan komik literasi pertama dan satu-satunya negara.

Kenapa ini penting: Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Alliance Bank, Encik Joel Kornreich menyatakan cabaran AEIOU ini bertujuan untuk meningkatkan kesan inisiatif pendidikan kewangan. Pada tahun ini, mereka memperluaskan program ke 420 buah sekolah dari 50 buah sekolah sebelum ini dan meningkatkan program untuk menjadi inklusif, tanpa mengira kemahiran lukisan kanak-kanak, dengan pengenalan Cabaran Permainan.

Selain itu, mereka juga telah meluaskan latihan untuk guru-guru kepada program setengah hari komprehensif. Ini adalah untuk membantu melatih guru mengenai topik pengurusan kewangan dan menggalakkan mereka menjalankan bengkel mereka sendiri di sekolah masing-masing. 

Kenapa sekarang: Cabaran AEIOU diselaraskan dengan Strategi Kebangsaan untuk Literasi Kewangan 2019-2023, dan menangani keutamaan strategiknya untuk memupuk nilai-nilai dari golongan muda dan menanam kelakuan pengurusan kewangan yang lebih positif. 

Siapa yang terlibat: Platform ini terbuka untuk kanak-kanak sekolah rendah bagi tahun 4-6 di seluruh negara, Cabaran ini menggalakkan tabiat kewangan pintar di kalangan muda, melalui pengalaman pembelajaran yang menyeronokkan.

Apa selepas ini: Pada tahun ini, Bank merancang untuk mendapatkan 420 guru untuk inisiatif itu, dan bekerja bersama mereka untuk mencapai kejayaan yang ditetapkan. Train-the-Trainers adalah kritikal untuk kemampanan jangka panjang pendidikan bagi celik kewangan. Bank Negara Malaysia (BNM) juga telah menganugerahkan Cabaran AEIOU ini dengan dua anugerah serantau bagi Program Literasi Kewangan Terbaik untuk Sekolah Rendah. Malah program ini turut mendapat perhatian Kementerian Pendidikan Malaysia. Inisiatif ini membuktikan perkongsian yang berjaya antara sektor awam dan swasta untuk memajukan agenda nasional celik kewangan.