Artikel

Tabung Haji Umum Agih Keuntungan 3.10%

Lembaga Tabung Haji (TH) hari ini memaklumkan agihan keuntungan selepas zakat sebanyak 3.10% setelah mengambil kira pelunasan zakat sebanyak 2.57%. Jumlah agihan ini untuk perhatian semua pihak adalah melibatkan nilai RM2.72 bilion bagi tahun kewangan 2023.

Pada agihan ini, dijangka lebih 9.15 juta para pendeposit TH akan menerima manfaat tersebut bersama kadar dividen kekal di paras 3.1%. Jelas TH lagi, prestasi positif ini telah didorong dalam pelaburan patuh Syariah meliputi instrumen pendapatan tetap yang menjana 52% daripada jumlah pendapatan keseluruhan. Manakala 24% pula disumbang oleh pelaburan entiti.

Sementara pulangan pasaran hartanah pula turut menyumbang 24%. Secara menyeluruh ini menjadikan jumlah terkumpul agihan keuntungan sejak penubuhan TH selama 60 tahun, sebanyak RM42.88 bilion sehingga kini.

Berikutan pengumuman ini, para pendeposit boleh menyemak agihan keuntungan yang dikreditkan ke akaun masing-masing bermula tenghari ini 2 April melalui platform THiJARI, kaunter TH, kaunter Bank Islam dan Bank Rakyat. Sementara saluran atas talian merangkumi Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank Islamic, CIMB Islamic dan AmBank Islamic.