Artikel

Kesan Covid-19, Dow Catat Rekod Terburuk Sejak 1987

Semalam (12 Mac) angka saham Amerika Syarikat (AS) jatuh. Permerhatian ini dilihat pada Indeks Perindustrian Dow Jones dan Indeks S&P 500. Kemerosostan ini antara yang terburuk sejak peristiwa ‘Black Monday’ pada 19 Oktober 1987.

Meskipun, Federal Reserve menawarkan sumbangan pembiayaan berjumlah $1.5 trilion bagi pengekalan kredit namun, harga saham masih merosot. Ini susulan kesan koronavirus (Covid-19) yang telah disiytiharkan pandemik oleh WHO. 

Paras Semasa

Buat masa ini, tiga indeks utama saham dicatatkan memasuki pasaran menurun. Indeks Perindustrian Dow Jones mencecah 2,352.60 mata, atau 10% berakhir pada 21,200.62. Manakala, S&P 500 susut 9.5%, atau 260.74 mata, ditutup pada 2,480.64. Indeks Komposit Nasdaq merosot 9.4%, atau 750.25 mata, dituutp pada 7,201.80.   

S&P 500 dan Nasdaq mencatatkan tanda aras lebih rendah sekurang-kurangnya 20% daripada rekod tertinggi dalam rekod harian mereka.

Faktor Dorongan Pasaran 

Saham ditutup walaupun Federal Reserve berkata ia akan menyuntik lebih daripada $ 1.5 trilion kecairan sementara ke dalam sistem kewangan pada hari Khamis dan Jumaat.

Perihal ini mendorong peningkatan pembelian nota dan bon Perbendaharaan AS untuk meningkatkan lembaran imbangannya.

Menurut Kent Engelke, Ketua Strategi Ekonomi Capitol Securities mengatakan isu sebenar bukanlah disebabkan Covid-19. Namun, krisis likuiditas yang muncul, berikutan langkah Fed untuk meningkatkan pasaran. Kesannya,telah mengugat keyakinan pelabur pada pasaran.

Selain itu, setelah Presiden Trump melaksanakan sekatan perjalanan dari Eropah ke AS – ia telah mendorong kepada saham ditutup. 

Manakala, Jasper Lawler – Ketua Penyelidikan London Capital pula menyifatkan kekurangan sokongan kepada industri kewangan menyukarkan lagi proses pasaran.

New York State mengharamkan semua perhimpunan sosial sebanyak 500 orang atau lebih, sementara bola keranjang, besbol, hoki dan pihak berkuasa bola sepak dibatalkan atau ditangguhkan seluruh musim sukan, dan Capitol AS ditutup kepada orang ramai.  

Kemelesatan global ini secara tidak langsung memberi kesan kepada indsutri pembuatan, perkhidmatan, pasaran, dan pelancongan antarabangsa.

Ia telah menganggu ekonomi global dan memberi impak pada pasaran kewangan.

Status Perkembangan Pasaran

Ekuiti Eropah telah terjejas teruk, dengan pan-Eropah Stoxx 600 Eropah indeks merudum 11.5%, penurunan harian terbesar pada rekod, selepas pengumuman Trump larangan perjalanan.  

Bon kerajaan juga menyaksikan peningkatan. Baki Nota Perbendaharaan 10 tahun BX: TMUBMUSD 10Y naik 2.5 mata asas kepada 0.84%. 

Hadapan minyak ditutup mendadak lebih rendah. West Texas Intermediate mentah untuk penghantaran April 20 turun 5.4% untuk selesai pada $ 31.50 setong, sementara Brent mentah penanda aras global, mengakhiri 7.2% lebih rendah pada $ 33.22 setong.  

Di Australia, S&P/ASX 200 jatuh ke dalam pasaran menurun semasa dagangan Rabu, dan turun 7.2% pada Khamis. Nikkei JP juga mencecah sekitar 4,4%, dan Hong Kong Hang Seng merosot 3.7%.